JAK TO VŠECHNO ZAČALO

ROKU 1842 SE ZRODIL
TEN PRAVÝ ORIGINÁL

  • Jedinečný příběh piva, které inspirovalo celý svět a vytvořilo dnes nejrozšířenější pivní kategorii – pivo plzeňského typu.

    Jaký obdiv nastal, když zaskvěla se zlatová jeho barva a sněhobílá pěna, jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek.

    - Kronikář doby


    SPODNĚ KVAŠENÝ LEŽÁK


    Sládek Josef Groll totiž v říjnu 1842 uvařil zcela jiné pivo, než bylo dosud v Plzni zvykem. Do té doby se piva v Plzni vařila různě. Většinou procházela svrchním kvašením a byla nestálé kvality. Groll v Plzni ale uplatnil své znalosti vaření spodně kvašeného ležáku, tedy piva vyráběného za pomoci spodních kvasnic při teplotách kolem 10 ˚C, které nakonec nechá 30 dnů ležet a zrát. Což je důvod, proč se mu říká „ležák”.


    PIVO PLZEŇSKÉHO TYPU

    Díky jedinečné kombinaci českých surovin, místní měkké vody a nové receptury tak vznikl nápoj, který v následujících letech změnil svět. Věhlas nového typu piva průzračné zlaté barvy, vynikající plné chuti a prvotřídní kvality se totiž rychle šířil nejen za hranice města Plzně. Pilsner Urquell začal postupně dobývat další země a název pils od té doby označuje celou pivní kategorii, která dnes tvoří 70 % veškeré světové produkce piva.

  • 70%

LIDÉ ZA NAŠÍM PIVEM

Pivovarská řemesla

Na konci je výborné pivo, ale na jeho výrobě se podílí spousta důležitých lidí, jejichž řemesla zaslouží veliký obdiv.

    - Současný sládek pivovaru Václav Berka ml. (2005 - současnost)

    SLÁDEK

    Sládek je vždy hlavní zodpovědnou osobou celého procesu. Dohlíží na proces vaření, a to včetně kvality surovin nebo stavu inventáře. Zároveň má na starosti všechny podřízené, tedy tzv. „pivovarskou chasu“.
    Naši sládci, kterých bylo za celou historii pivovaru jen několik, si své znalosti předávají z generace na generaci a tím udržují stále stejnou recepturu vaření našeho ležáku.


  • Signature: VÁCLAV BERKA

    BEDNÁŘI

    Pro pivovarnictví byli už od počátků důležití bednáři. Díky nim se mohlo pivo dávat do sudů, kádí, štoudví, van a škopků. Původně dva obory – bečváři (z tvrdého dubového dřeva vyráběli sudy a kádě) a bednáři (z měkkého bílého dřeva vyráběli běžné dřevěné nádobí) – splynuly v jediné bednářské řemeslo. Abychom zachovali stejnou chuť piva Pilsner Urquell, jako jeden z posledních pivovarů na světě si své bednáře udržujeme dodnes.

    SLADOVNÍCI

    Základem každého ležáku je kvalitní slad. Ten si jako jeden z mála pivovarů připravujeme sami. Naši sladovníci pečlivě vybírají ten nejkvalitnější ječmen, který pak nechávají klíčit v naší sladovně přímo v pivovaru.