PILSNER URQUELL

TAJEMSTVÍ CHUTI

  • Tajemství unikátního

    Tajemství unikátního postupu vaření piva Pilsner Urquell si
    předáváme z generace na generaci již od první várky z roku 1842.
    Za výslednou chuť ale vděčíme také těm nejlepším surovinám.


    JEMNÁ CHUŤ
    DÍKY PLZEŇSKÉ VODĚ

    Základem našeho piva je měkká plzeňská voda, která má díky svému nízkému obsahu minerálů ideální pivovarské vlastnosti, a proto dodává našemu pivu unikátní jemnou chuť.

     


    ZLATÁ BARVA
    DÍKY VLASTNÍMU SLADU

    Pro pivo Pilsner Urquell používáme vlastní slad, který si sami vyrábíme z těch nejvybranějších odrůd českého a moravského jarního dvouřadého ječmene.


    KARAMELOVÁ CHUŤ
    DÍKY TROJITÉMU RMUTOVÁNÍ

    Při rmutování vaříme slad s vodou v měděných varnách nad otevřeným plamenem. Tento unikátní postup opakujeme hned třikrát a díky tomu získává naše pivo charakteristickou vůni sladových zrn a vyváženou karamelovou chuť.


    JEMNÁ HOŘKOST
    DÍKY ŽATECKÉMU CHMELU

    Pro naše pivo používáme výhradně Žatecký poloraný červeňák, který našemu pivu dodává jemnou hořkost a nádherné chmelové aroma.

JAK BEDNÁŘI OVLIVŇUJÍ CHUŤ PIVA PILSNER URQUELL

TRADIČNÍ PÉČE O KVALITU

  • Část várky

    Část várky necháváme kvasit v ležáckých dubových sudech, abychom zajistili stále stejnou chuť jako před více než 170 lety.

    OD ROKU 1842 BEZE ZMĚNY

    Jsme jediný pivovar, který si zachoval bednářskou partu, jež dodnes celoročně vyrábí nové ležácké sudy a malé soudky na export. Naši mistři bednářští se vedle výroby starají též o pravidelnou údržbu a smolení dřevěných sudů. Díky jejich namáhavé práci může část várky našeho ležáku kvasit a zrát stejně, jako zrála v roce 1842.

    SROVNÁVACÍ METODA

    Díky srovnávací metodě výroby mohou naši sládci pravidelně každý den porovnávat kvalitu a chuť piva zrajícího v ležáckých dubových sudech s pivem z moderních nerezových tanků. Skutečnost, že výsledné senzorické i chuťové vlastnosti piva Pilsner Urquell jsou stejné jako při jeho vzniku, dokazují shodné výsledky laboratorních analýz z roku 1897 a ze současnosti.

    PRAVIDELNÁ KONTROLA OD NEJPOVOLANĚJŠÍCH

    Kontrolovat plzeňský ležák z nerezových tanků i dřevěných sudů pravidelně přicházejí i emeritní sládci, kteří plzeňský ležák vařili v dřívějších dobách. Ochutnat „dubový“ Pilsner Urquell mohou v autentickém prostředí historických sklepů i sami návštěvníci při prohlídce pivovaru.